La Paella

1185863_223225614507106_227922848_nDan Albert, whose mom and dad had been indigent peasants from the province of Alicante, Spain, doesn’t speak his parents’ language, and he hasn’t preserved many of their customs.  But he does hold on tightly to one bit of his parental legacy:  the recipe and ritual of his mother’s paella.  Dan’s mother left Spain for Hawaii as a young girl in the early twentieth century –along with 8,000 fellow Spaniards, who had been recruited to work on the archipelago’s sugar cane plantations.  As an adolescent she re-emigrated with her family to California.  So the “authentic” paella that Doña Caridad would prepare for Dan and his brothers in the kitchen of their home in Monterey, California was a already a product of adaptation.  Dan would further adapt his mother’s recipe; and with his thorough assimilation and  relative prosperity, what had started off as a humble peasant’s dish made primarily of rice flavored with whatever was handy, would become a heaping casserole of seafood with some Uncle Ben’s rice.  A living recipe that tells a story of emigration, adaptation, and assimilation:  Dan Albert’s Paella.

paellaDaniel Albert, cuyos padres habían sido campesinos indigentes de la provincia de Alicante, no habla la lengua de sus padres, y tampoco ha conservado muchas de sus costumbres.  Pero sí conserva con fuerza un elemento de su legado familiar:  el ritual y la receta de la paella de su madre.  Ahora bien, la madre de Daniel era una niña cuando, a principios del siglo XX, emigró con su familia de Casas del Señor a las Islas Hawai, junto con unos ocho mil compatriotas que habían sido reclutados para trabajar en las plantaciones de caña de azúcar del archipiélago en el Pacífico.   Y era una adolescente cuando volvió a emigrar con sus padres de Hawai a California.  Así es que la paella “auténtica” que Doña Caridad elaboraba en la cocina de su casa de Monterey, California, de por sí el producto de una adaptación.  Daniel adaptaría aún más la receta de su madre: y con su rápida asimilación y relativa prosperidad, lo que había sido en su origen un humilde plato de campesinos de arroz condimentado con cualquier cosa que estuviera a mano, se convertiría en una cazuela repleta de mariscos con un poco de arroz de la marca Uncle Ben’s.  Una receta móvil que cuenta toda una historia de emigración, adaptación, y asimilación:  La paella de Daniel Albert.

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danalbertcaratulaThe DVD of Dan Albert’s Paella (for home use) can be purchased via La Tienda.com

http://www.tienda.com/table/products/dv-04.html?gcs=1

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2 Responses to La Paella

  1. Boris says:

    Which is the espifically town of Alicante’s province of Daniel Albert?

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